2014. március 30., vasárnap

Erre is jó a szociodráma

A szociodráma alkalmazási lehetőségéről a pedagógiában szól Szőlősi Zsuzsa: Módszerek a felelős aktív polgári attitűd formálásához című művének egy részletes. A mű a Civitas Füzetek sorozatban jelent meg (Polgári magatartás és készségek oktatása, Budapest, 1999. A teljes mű itt megtekinthető.).


"A szociodráma

A szociodráma a szerepjáték illetve a dramatikus improvizáció egy formája. A gyakorlat során a tanulók alkalmilag védett helyzetben új azonosulási attitűdökkel ismerkedhetnek meg. A gyakorlat lehetőséget ad a résztvevőknek tényleges érzéseik, gondolataik megismerésére, megvizsgálni, átgondolni azok következményeit, megtapasztalni más megközelítési módokat. A szociodráma általában konfliktus helyzetek feloldására szolgál.

A konfliktus szituációk bármelyikét alkalmazhatjuk a játékban. A vezető gondoskodik arról, hogy a játékot mindenki számára érthetően strukturálja, világosan határozza meg a szerepeket a játék valamennyi résztvevője számára. A játékhoz a legnyugodtabb tanulókat válassza ki. Akkor állítsa le a játékot, ha az nyilvánvalóvá vált, hogy elérték a várt eredményt. A játék alkalmazásakor élhetünk azzal a lehetőséggel, hogy a játék folyamatában egészítjük ki az egyes szereplők jellemzőit, annak érdekében hogy a játékosok és a megfigyelők még a játék során megtapasztalhassák a változás következményeit.

A játékszituációt követő megbeszélés kis illetve nagy csoportban lehetséges. Ajánlott feldolgozási szempontok:

·      Mit éreztek, mint szereplők?
·      A megfigyelők mit tettek volna másképp?
·      A megoldás elképzelhető a való életben?
·      Mit tanulhatunk ebből a szituációból?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése